Opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2

Leerlingen Scalda Hanneke, Liesbeth, Rianne

Rianne, Liesbeth en Hanneke (v.l.n.r.) zijn al jaren werkzaam als Gastvrouw binnen Arduin en zijn in september gestart met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 op het Scalda in Goes. Dit is een eenjarige opleiding, waarbij ze één dag per week naar school gaan. “Dat is wel weer even wennen,” zegt Rianne. “Ik had al 42 jaar niet meer in de schoolbanken gezeten!” Kennis en ervaring hebben ze in de jaren genoeg opgedaan. “Maar nu is het belangrijk dat je een diploma hebt als je met cliënten werkt. Dat is goed, want wat je al die jaren op de automatische piloot hebt gedaan ga je nu evalueren. Je kijkt er toch anders naar en soms zie je dat dingen beter kunnen,” vertelt Hanneke. “Al is het wel soms pittig,” vult Liesbeth aan. “Je werkt je vaste uren en soms meer, gaat één dag per week naar school en hebt naast je huiswerk je thuissituatie nog. Dat vergt ook wat van het thuisfront, maar ze zijn super trots dat het zo goed gaat!”

Goede sfeer

De opleiding duurt één jaar en is specifiek afgestemd op Stichting Arduin. Voor sommige vakken is daarom vrijstelling, maar niet voor alles. “We krijgen bijvoorbeeld rekenen en Nederlands. Dat is wel wat vervaagd in de jaren,” grapt Hanneke. Daar haakt Rianne op in: “Voor het rapporteren over de cliënten is Nederlands belangrijk. Je wilt toch dat het er juist in staat. Ook is voor sommigen de computervaardigheid nieuw. Dat is in het begin even zoeken, maar inmiddels gaat het een stuk gemakkelijker.” Gelukkig helpen de leerlingen elkaar. “De sfeer in de groep is goed,” zegt Liesbeth. “De klas bestaat uit alleen maar Arduin medewerkers. Iedereen is heel gemotiveerd en we hebben veel lol. Je zit in hetzelfde schuitje en houdt elkaar op de been als het even zwaar is.”

Praktisch, creatief en recreatief

“De opleiding is heel praktisch, creatief en recreatief ingestoken,” vertelt Hanneke. “We moeten verschillende activiteiten bedenken om met de cliënten te doen. Die maak je dan thuis en breng je op je woning in de praktijk.” Tot groot plezier van de cliënten. “Zo krijgen ze extra aandacht,” zegt Rianne. De activiteiten en spelletjes worden specifiek afgestemd op de doelgroep waarmee wordt gewerkt. Zo heeft Liesbeth onlangs een bingospel gemaakt en maakte ze samen met de cliënten een krans en een herfststuk. “Bezig zijn met de cliënten, samen een spelletje doen of leuke dingen doen, dat is wat me trekt aan het werk. Als Gastvrouw zou ik zonder opleiding alleen nog maar kunnen schoonmaken. Terwijl ik een huiselijke sfeer creëren met de cliënten het mooiste vind. Dus ik ben blij dat we de opleiding mogen doen,” zegt Liesbeth.

Pittig jaar

De dames zijn het over twee dingen duidelijk eens: het is een heel pittig jaar én je bent nooit te oud om te leren. En wat mogen ze trots zijn als ze aan het eind van het schooljaar hun diploma in ontvangst nemen!